Tai chi

Tai chi (taijiquan med pinyin eller tai chi ch'uan med Wade-Giles), härstammar från daoistmunkarnas Kina tusentals år tillbaka i tiden. Rörelseformen utvecklades från en självförsvarsteknik till en lugn, sammanhängande rörelsemeditation.

Det finns olika former av tai chi och den som jag praktiserar är en form med 60 positioner, den korta Yang-metoden, utvecklad av Cheng Man-Ching (Zheng Manqing skrivet med pinyin), som förde den via Taiwan till New York efter kulturrevolutionen i Kina, där formen förbjöds. Formen är nu väl spridd i väst, men inte välkänd i dagens Kina, där man mest utövar en 24-form, som är en förkortning av de långa formerna.


Push hands på verandan

Tai chi går ut på att avspänt röra kroppen i ett förutbestämt mönster mellan de olika positionerna. Kroppens chi (qi), livsenergin, ska om möjligt föras som en obruten tråd mellan de olika rörelserna.

Tai chi används som fysisk träning för att stärka kroppens muskler, leder, hjärta, lungor och alla organ genom att energisystemet påverkas positivt. Tai chi anses ha en läkande effekt på människokroppen.

Fortfarande används tai chi som självförsvarsteknik, då positionerna grundar sig i att vinna duellen mot en partner. Metoden kallas även "push hands".

Tai chi är också en rörelsemeditation, där man måste vara fullständigt koncentrerad på ögonblicket här och nu, d.v.s. vara grundad och samtidigt helt avslappnad.

Symbolen för tai chi är det uråldriga daoistiska diagrammet för yin och yang, där den kvinnliga och manliga energin är förenade i balans och total harmoni. Motsatserna representerar den negativa och positiva aspekten av universums totala energi. Symbolen står för mental och fysisk balans, samt en metod att leva i harmoni med de olika överväldigande krafterna på jorden.

 

 

 Skiftet

Antologi med kärleksfull och etisk kompass

Har vi kunnat ana vår djupare mening med livet, eller är vi fortfarande alldeles för blinda för att se våra möjligheter? Finns det högre syften med de världsomspännande förändringar som sker på jorden just nu? Det globala skiftet påverkar oss alla och får många av oss att tänka om och tänka bortom våra vanligaste tankemönster. Kanske finns det djupare principer som nu pockar på vår uppmärksamhet? Tänk om allting lättar om vi bara överlämnar oss åt vår inre, mer hjärtliga intelligens och dess outforskade sfär?

Tretton författare delar i denna antologi med sig av sina iakttagelser, erfarenheter, insikter och framtidshopp, efter, under och inför skiften i livet. Genom berättelserna får vi följa och lära känna uråldrig visdom, naturliga, inre egenskaper och framtida ljuspunkter, och se den nytta och glädje de tillför i dessa omtumlande tider. Författarna tar oss med på både vardagsnära och hisnande resor som kanske kan ge oss en vink om vilka vi är – under och efter ett skifte.

Medverkande författare: Aita Päts, Ana Kuni, Anette Andersson, Annika Andebark, Caroline Lifvenforth, Greta Bro, Lillemor Groth, Lina Lanestrand, Maria Gabriella Lücke, Nanna Aida Svendsen, Susanne Andersson, Ylva Wegler och Yvonne Frank Månsson. .

Cover artist: Linnea Frank

Beställ boken genom att skicka ett email till aita@naturligtvis.org med ditt namn och adress. Betalning 250 kr + porto 60 kr = 310 kr genom swish till 070 4244007.


Från Utbränd Till Upplyst

Du kan även beställa boken direkt från Aita genom att skicka ett email till aita@naturligtvis.org med ditt namn och adress. Betalning 190 kr + porto 60 kr = 250 kr genom swish till 070 4244007.


Kontaktinformation

Aita Päts
Rydebacke 19
43895 Hällingsjö
Tel: 070-4244007
aita@DONOTINCLUDEaitapats.se